Azot

Azotul este unul dintre cele mai importante elemente, reprezentând 78% din atmosfera planetei. Azotul atmosferic este fixat simbiotic de către leguminoase. Din sol, plantele folosesc în special formele de ion nitrat (NO₃-) și ion amoniu (NH₄+).

Acest element dă materiei vii formă, consistență și elasticitate, intrând în structurile ce formează plantele. Datorită rolului complex pe care îl joacă în constituția și metabolismul plantelor, este vital ca acestea să fie bine aprovizionate cu azot.

Funcțiile azotului:

Creștere: Azotul este implicat în sinteza de proteine din plante și în procesele de creștere ale celulelor, fiind parte esențială a citoplasmei. Acest element determină înmulțirea celulelor și randamentul recoltelor.

Sinteza clorofilei:  Azotul contribuie la formarea clorofilei și la procesul de fotosinteză, ce stă la baza tuturor proceselor din plantă. Azotul prezintă 3 sinergii: azot–sulf, în sinteza proteică, azot–potasiu în sinteza și transportul zaharurilor, azot–magneziu,  în procesul de fotosinteză. De aceea, aceste elemente trebuie să fie prezente în plantă în cantități suficiente pentru dezvoltarea optimă a acesteia.

Sinteza hormonilor vegetali (substanțele care determină creșterea plantelor): spre exemplu, auxinele stimulează diviziunea celulară, determinând dezvoltarea meristemelor, precum și creșterea celulelor. O altă categorie de hormoni, citochininele, au rol în diviziunea și diferențierea celulară, influențând și alte procese, cum ar fi dominanța apicală, creșterea mugurilor axilari sau senescența frunzelor.

Replicarea informației genetice: Azotul face parte din compoziția acizilor nucleici care, la rândul lor, formează genele și cromozomii.

De asemenea, azotul este implicat în formarea enzimelor ce joacă rol de catalizator al reacțiilor chimice din plantă, intră în compoziția unor vitamine și a alcaloizilor, substanțe cu rol de apărarea plantelor.

Azotul este mobil în plantă și poate fi translocat din frunzele mature către cele tinere. Este înmagazinat în semințe și fructe.

Pentru prevenirea carențelor de azot și pentru corectarea acestora, vă recomandăm să aplicați fertilizantul foliar Wuxal Ascofol, bogat în aminoacizi, cu un rol benefic deosebit în perioadele de stres. Un alt produs care asigură nutriția echilibrată cu azot este  Wuxal Macromix. Pentru mai multe detalii, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania.

Citiți și despre Carența de azot și Toxicitatea azotului.