ROLUL POTASIULUI ÎN PLANTE

Potasiul este unul dintre elementele cele mai importante pentru dezvoltarea plantelor, contribuind la metabolismul carbohidraților, utilizarea apei, formarea fructelor. De asemenea, are rol în toleranța la stresul termic din timpul iernii.

Potasiul contribuie la reglarea regimului hidric în celulă și a respirației prin controlul activității stomatelor. Potasiul este implicat în procesul de fotosinteză.  Astfel, s-a constat că în timpul zilei, când fluxul luminos crește, iar stomatele se deschid, cantitatea de sucroză produsă prin fotosinteză crește, în timp ce cantitatea de potasiu din plantă scade.

Potasiul intervine în transportul zaharurilor și stocarea acestora în organele de rezervă (semințe, tuberculi, rădăcini și fructe). Transportul glucidelor se realizează prin sinergia azot- potasiu.  

Potasiul sporește rezistența plantelor la boli și dăunători, contribuind la modificarea metabolismului plantei atunci când aceasta este atacată, fapt ce afectează nutriția patogenului. Potasiul diminuează capacitatea de acțiune și de răspândire a dăunătorilor și prin faptul că determină schimbări morfologice, cum ar fi îngroșarea pereților celulari și modificarea funcționării stomatelor.

O cantitate suficientă de potasiu prelungește perioada de păstrare. 

Pentru prevenirea și corectarea deficienței de potasiu, recomandăm aplicarea fertilizanților foliari Wuxal MacromixWuxal Ascofol sau Wuxal Microplant. Pentru mai multe detalii, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania.

Citiți și despre Carența de potasiu și Toxicitatea potasiului.