ROLUL MOLIBDENULUI ÎN PLANTE

Acest element, deși este necesar într-o cantitate mică, este deosebit de important pentru leguminoase, deoarece ajută la fixarea azotului.

De asemenea, molibdenul este implicat în activitatea unor enzime ce transformă nitrații în nitriți și ulterior în amoniac, procese care fac parte din producerea aminoacizilor. De asemenea, plantele utilizează molibdenul pentru a transforma fosforul anorganic în forme utilizabile de către plante. 

Molibdenul are o mobilitate medie. Se întâlnește într-o cantitate relativ mare în semințe.

Pentru prevenirea și corectarea carențelor de molibden, vă recomandăm aplicarea fertilizantului foliar Wuxal Microplant. Molibdenul este benefic pentru culturile de leguminoase încă de la începutul dezvoltării acestora, de aceea  vă recomandăm produsul Wuxal Extra CoMo pentru tratarea semințelor.  Pentru mai multe detalii, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania.

Citiți și despre Carența de molibden și Toxicitatea molibdenului.

Mobilitate în plantă:

• 2-4% din s.u absorbit de plante prin fixare atmosferica simbiotic de către leguminoase sau nesimbiotic, iar din sol este absorbit sub forma de ion nitrat (NO3-) si ion amoniu (NH4+).
• N absorbit este transportat prin xilem (în tulpina) către frunza sub forma de ion nitrat, sau poate fi redus în zona radiculară și transportat apoi în forma organică, de aminoacizi sau amide.
• N este mobil în planta astfel că poate fi translocat din frunzele bătrâne în cele tinere pentru a fi înmagazinat în semințe sau fructe.
• Formele organice ale N în seva din floem sunt reprezentate prin amide, aminoacizi si ureide.