ROLUL FOSFORULUI ÎN PLANTE

Fosforul, alături de azot  și potasiu, este esențial pentru creșterea plantelor, fiind implicat în numeroase procese: diviziunea celulară, dezvoltarea sistemului radicular, fructificarea și formarea semințelor, stocarea și transferul energiei.

Fosforul este constituent al aminoacizilor și fosfolipidelor și are rol în metabolismul glucidelor. Acest element asigură înmagazinarea și transportul energiei în celulă, fiind component în adenozindifosfat (ADP) si adenozintrifosfat (ATP).

Plantele absorb fosfor pe parcursul întregii perioade de creștere și dezvoltare, dar cel mai intens la începutul vegetației, fiind esențial pentru dezvoltarea sistemului radicular. De asemenea, fosforul oferă caracter timpuriu coacerii.

Fosforul este puțin mobil în sol și foarte mobil în plantă, circulând atât prin xilem, cât și prin floem.

Fosforul este absorbit ca ion H₂PO₄ – sau ca HPO₄(2-), în funcție de pH-ul solului. Dacă pH-ul  solului crește, absorbția formei H₂PO₄ – scade, iar cea a formei HPO₄(2-) crește.

În stadiile incipiente de dezvoltare sau în condiții de stres termic, plantele au nevoie de fosfor ușor solubil. Atunci când planta este insuficient aprovizionată cu acest element, fosforul este translocat foarte ușor din frunzele mature către țesuturile tinere.

Pentru evitarea carențelor de fosfor și pentru tratarea acestora, vă recomandăm aplicarea fertilizantului foliar Wuxal Macromix. În curând, va fi disponibil în România produsul Wuxal Ph Optim, cu o cantitate ridicată de fosfor. Pentru mai multe detalii, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania.

Citiți și despre Carența de fosfor și Toxicitatea fosforului.