ROLUL CALCIULUI ÎN PLANTE

Calciul este un element constituent al pereților și membranelor celulare, cărora le conferă rezistență. De aceea, în caz de deficiențe, se poate observa deformarea organelor tinere. De asemenea, calciul menține echilibrul acido-bazic în celulă, neutralizând excesul de acizi organici (astfel se explică acumularea de oxalat de calciu în celulele mature). Calciul are rol de detoxifiere a plantei de substanțele ce apar în procesele de metabolism.

Acest element este utilizat de plante în procesele de diviziune celulară, creșterea rădăcinilor precum și în activarea anumitor enzime. De asemenea, calciul implicat în maturarea fructelor.

Calciul este absorbit de rădăcinile plantei odată cu apa din sol și este transportat în plantă, iar excesul de apă este eliminat prin stomate, prin procesul de transpirație. De aceea, dacă resursele de calciu din sol sunt scăzute sau apar condiții pentru o transpirație scazută (umiditate crescută a aerului, temperaturi scăzute), se instalează carențele de calciu. Acestea se manifestă mai întâi la nivelul organelor cu transpirație scăzută (fructe și frunze tinere).  

Pentru prevenirea și tratarea deficiențelor de calciu, vă recomandăm aplicarea fertilizantului foliar Wuxal Calcium.  Pentru mai multe detalii, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania.

Citiți și despre Carența de calciu și Toxicitatea calciului.