Sulf

Simptomele deficienței de sulf seamănă destul de mult cu cele ale carenței de azot.

Deficiențele de sulf sunt evidente la frunzele tinere și se manifestă și după aplicarea unor îngrășăminte cu azot.  Astfel, culoarea limbului si a nervurilor devine verde-gălbuie, dar, spre deosebire de carența de azot, nuanța de galben nu este atât de pronunțată și este mai uniformă. Plantele cu carență de sulf nu pierd frunzele din partea inferioară, cum se întâmplă în cazul deficienței de azot.

În cazurile avansate, frunzele prezintă pete maronii sau necroze în zona pețiolului, iar frunzele devin mai erecte și sunt răsucite și casante.

Nervurile frunzelor capătă uneori o culoare mai deschisă decât țesuturile învecinate.

Tulpina plantelor este scurtă și fragilă.

La cereale, maturitatea este întârziată, iar fructele nu mai ajung la maturitate.

Insuficiența sulfului afectează absorbția molibdenului.

Sulful este un element esențial pentru fixarea biologică a azotului, de aceea carența sulfului face ca numărul de nodozități la leguminoase să fie mic, iar fixarea azotului atmosferic să scadă. Deficiențele de sulf duc la scăderea cantității de ulei în semințe.

Carența de sulf se manifestă diferit de la o specie la alta: la porumb, se manifestă ca o cloroză între nervuri. La grâu, întreaga plantă are un aspect mai decolorat, cu precădere frunzele tinere.

La tomate, castraveți și vinete, nervurile și pețiolul au o culoare roșiatică. Atenție, la plantele cu deficiență de azot această pigmentare roșiatică este prezentă, dar nu și pe frunzele mature. La carența de sulf, pigmentarea roșiatică apare și pe frunzele mature.

La căpșuni, frunzele prezintă culoarea verde-gălbuie, care se poate transforma în necroză. Fructele au dimensiuni mai mici.

Pentru prevenirea și tratarea carențelor de sulf, vă recomandăm aplicarea fertilizantului foliar Wuxal Sulphur. Pentru mai multe detalii, contactați reprezentanții de vânzări Kwizda Agro Romania.

Citiți și despre Rolul sulfului și Toxicitatea sulfului.